Небето ни готви звездно шоу тази нощ
89015

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Небето ни готви звездно шоу тази нощ

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Небето ни готви звездно шоу тази нощ
  • Небето ни готви звездно шоу тази нощ
  • Небето ни готви звездно шоу тази нощ

Персеидите са богат метеоритен поток, който събира погледите на малки и стари към звездния небосвод всяка година около 10-и август. През 2016-а пикът му се пада в нощта на 11 срещу 12 или с други думи тази вечер. С кратка история за звездното шоу, какво и колко често ще може да се види, кои са най-подходящите места за наблюдение и трябва ли ни нещо по-специално, освен вдигане на главите си нагоре ще разберем сега от Ангел Манев, който е асистент в Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Дъжд от падащи звезди ни очаква в нощите около 12 август

„Официалната версия, защото и това подлежи на анализи и дискусии е, че една комета от 1999 година минава близа до слънцето и минавайки по трасето си, по орбитата си, тя оставя разни боклуци след себе си-от опашката си. Когато земята премине през тези боклуци, влизайки в атмосферата те започват да горят. И ние виждаме това горене във вид на метеори, които изгарят в атмосферата. Падащи звезди ги наричаме. Кометата представлява една мръсна, кална, снежна топка, в която има вода, лед, кал, пясък и прашинки. Тези частици са в космическото пространство. Те навлизат в атмосферата, загряват се и изгарят. Ние ги виждаме като пламък", каза Манев.

Метеорният дъжд тази година ще е 5 пъти по-ярък отпреди

Той обясни, че това е област от космическото пространство, през която като мине земята се появяват тези метеорити. Тази област се намира в съзвездие Персей в момента. Това съзвездие изгрява за нас някъде около полунощ и след полунощ, от изток, леко североизток и цялата нощ е на небосклона. Честота на звездното шоу е около 50 до 120 падащи звезди, които хората могат да наблюдават. Според него интересно е също, че в това съзвездие се намира една друга интересна звезда, наречена Дяволската звезда, защото е променлива.

Манев каза още, че най-подходящо място да се наблюдава това съзвездие е извън София, да няма облаци, луна и небето да е черно. Наблюдава се с просто око.



Според информация, разпространена от НАСА тази година може да наречем явлението „метеоритен взрив", защото Земята ще бъде по-близо до центъра на метеоритния поток, с което ще се наблюдават повече метеори от обикновено. Ако сте от София може да се присъедините към фейсбук събитието „Вечер на падащите Звезди - Зелени ловци на метеорити", което има за цел събере „Звездобройците" на хълма при с. Железница, за да наблюдават заедно звездното шоу.