Завишаване на предвидените в Наказателния кодекс санкции за педофилия, за склоняване на непълнолетни към проституция и за разпространяването на порнографски материали в интернет. Това предвижда проект за промени в НК, който подготвят Светослав Спасов и Мария Ангелиева от НДСВ. Проверява се и възможността доставчиците на интернет да бъдат законово задължени да монтират филтри в домовете на семействата с деца.

Близо 83 процента от децата ползват интернет най-вече за да общуват онлайн, но едва 1,3 на сто от тях смятат, че педофилите са най-голямата опасност в мрежата.

Данните от проучването на НЦИОМ сред деца между 12 и 17 години бяха оповестени на заседанието на парламентарната комисия по младежта и спорта, чийто председател е Светослав Спасов. Изследването е част от проекта „Детето в мрежата”, който цели да насочи вниманието на непълнолетните към опасностите в интернет-общуването.

Заместник-председателката на Агенцията за закрила на детето Весела Банова отчете, че за близо една трета от анкетираните вирусите са най-голямата опасност в мрежата. Само 11 на сто от децата смятат за опасно да разкриват самоличността си и да се запознават в интернет, а само за 3 процента от тях най-големият риск са насилието и заплахите.



20 на сто от анкетираните често изпращат своя снимка при запознанство в интернет, над 7 процента са давали телефонния си номер на човек, с когото общуват в мрежата, а близо един процент са съобщавали и домашния си адрес. Запитани след какъв период от запознанството си разкриват свои лични данни - 42.6 са признали, че са дали номера на телефона си след десетия разговор. Пак след толкова време 28 процента от младежите са съобщили и адреса си.

Около 10 на сто от непълнолетните признават, че често им се случва да се срещат с човек, с когото са се запознали в интернет, а за контактите си в мрежата говорят предимно с приятели и много рядко с родителите си.

Почти половината от анкетираните 800 младежи признават, че хората, които настойчиво са искали да общуват с тях онлайн, са изявявали желание да разговарят на сексуални теми, а 18 процента са получавали и порнографски материали.

Въпреки, че осъзнават като опасни срещите с "интернет-приятели", повече българчета според изследването не си дават сметка за реалните рискове. Една от препоръките на Агенцията за закрила на детето е задължително децата да информират поне един свой близък, ако са решили да се срещат с човек, открит в интернет.