Марсоходът на НАСА Curiosity (Кюриосити) откри на Марс следи от древно езеро, в което може би някога е съществувал живот.

Следите от езеро са в Залива на жълтия нож в кратера Гейл, където марсоходът работи от август 2012 година. Анализът на почвата наоколо сочи, че преди 3,6 млрд. години в кратера е съществувало поне едно езеро, явявало се може би среда за живот на микроорганизми.

Езерото вероятно е било сладководно и е съдържало жизненоважни химически елементи като въглерод, водород, кислород, азот и сяра, пише БГНЕС. Учените предполагат, че в подобна водна среда биха могли да съществуват прости хемолитоавтотрофни бактерии, т.е. получаващи енергия от окисляването на неорганични съединения и използващи въглеродния диоксид като източник на въглерод.

Curiosity потегли от Земята към Марс на 26 ноември 2011 година, като кацна на Червената планета на 6 август 2012 година. Основната задача на марсохода е да бъде изучена геологията и атмосферата на Червената планета, както и откриването на вероятни следи от живот.