Европейският съюз призова днес мигрантите в Турция да не отиват на границата с Гърция и да не се опитват да я преминат, тъй като тя е затворена, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Жозеп Борел: Примирието между Русия и Турция ще позволи повече помощ от ЕС за Идлиб

Информацията, че границата е отворена, е лъжлива и хората не бива да се опитват да стигнат до нея, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел на пресконференция в Загреб.

"Ако искаме да избегнем критични ситуации, трябва да знаем истината. Да спрем тази игра", каза той след среща на министрите на външните работи на страните от ЕС в хърватската столица.


Вучич за мигрантите: Ако е необходимо, ще затворим "херметически" границите

Няколко хиляди мигранти от Сирия, Афганистан, Иран, Пакистан и Африка се стекоха на турско-гръцката граница, след като миналата седмица Турция заяви, че повече няма да спазва споразумението от 2016 г. с ЕС за задържането им на своя територия.

Гръцката полиция използва днес сълзотворен газ, за да отблъсне мигранти, които се опитаха да я преминат.

В изявление външните министри от ЕС призоваха Анкара да спре да разпространява фалшива информация, че границите с ЕС са отворени.

Европейският съвет призовава турското правителство и всички фактори и организации на място да предадат това послание и да противодействат на разпространяването на фалшива информация, се казва в изявлението.
БТА