Жертви и разрушения след силния трус в Мексико
94565

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Жертви и разрушения след силния трус в Мексико
  • Жертви и разрушения след силния трус в Мексико
Най-малко 33 души загинаха, след като трус с магнитуд 8,1 по Рихтер разтърси Мексико рано тази сутрин. Земетресението беше последвано от тревога за цунами в по-голяма част от крайбрежието на Централна Америка. Хиляди души бяха евакуирани, много жилищни сгради са напълно или частично разрушени. Над 1 млн. души са останали временно без електричество, съобщи президентът на страната Енрике Пеня Нието и определи земетресението като най-силното в страната през последния век.

СНИМКИ: ПАНИКА И РАЗРУШЕНИЯ СЛЕД ТРУСА В МЕКСИКО

Епицентърът на земетресението е в Тихия океан, на около 100 км от крайбрежния град Тонала в щата Чиапас. По данни на Американския сеизмологичен институт трусът е бил с магнитуд от 8,1 по Рихтер и с дълбочина от близо 70 километра. Това е и най-мощното земетресение в света от началото на годината.

Трусът удря малко преди полунощ местно време и е усетен от близо 50 млн. души. Най-големите разрушения са в град Юкатан, щата Оахака, където се предполага, че много хора са останали затрупани в домовете си. Един от хотелите в града също е рухнал. Потвърдените жертви в щата до момента са над 20, като властите се опасяват, че броят им тепърва ще расте.

8 по Рихтер разлюля крайбрежие на Мексико (ВИДЕО)

Тежко пострадал е и съседният щат Чиапас. Губернаторът Мануел Веласко съобщи за много рухнали сгради, включително и търговски център в Сан Кристобал. Няколко болници са останали без електричество. Две деца са загинали и в щата Табаско. Трусът е усетен силно и в съседна Гватемала, както и в столицата Мексико Сити, въпреки че се намира на повече от 800 километра от епицентъра. 

Към момента няма данни за загинали или пострадали българи, съобщи за Дарик българският посланик в Мексико Валентин Модев: „В тези два щата живеят малка група българи – в Оахака са около десетима българи, в Чиапас – са по-малко. Българите са предимн в Мексико и по-малко в останалите райони. Засега няма информация за разрушения в столицата“.
В 11 мексикански щата училищата остават затворени, докато се извърши инспекция на сградите. Петролната рафинерия Салина Круз временно е прекратила дейност. По думите на Модев около минута преди труса е прозвучал сигнал за тревога, който е позволил на много хора да реагират преждевременно: „Преди самото земетресение имаше 40-секунден предупредителен сигнал, което е позволило на много хора в столицата да излязат от домовете си и да се спасят, тъй като има пропукани сгради и паднали фасади“.

Тревога за цунами бе вдигната по голяма част от крайбрежието на Централна Америка – от Мексико до Еквадор. Тихоокеанският център за предупреждение при опасност от цунами съобщи, че са възможни вълни с височина до 3 метра. Впоследствие тревогата бе свалена, а от центъра съобщиха, че трусът е предизвикал по-силно вълнение, но не и приливна вълна.
Към момента са регистрирани десетки вторични трусове, които продължават и до момента, като най-силният от тях е с магнитуд 7,2 по Рихтер.

Мексико е разположено върху пет отделни тектонни плочи и е една от най-сеизмично активните страни в света.

Междувременно източното крайбрежие на страната е заплашено и от приближаващия ураган Катя.
БГНЕС, БТА