Присъствието на чуждестранни дипломати на съдебния процес срещу руския опозиционер Алексей Навални е саморазобличаване на Запада в опитите му за сдържане на Русия и натиск върху съдията, написа днес във Facebook  говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.



Тя напомни, че "дипломатите по традиция подкрепят в съдилищата граждани на страните си". "Това обаче вече не е просто намеса във вътрешните работи на една суверенна държава. Това е саморазобличаване на неблаговидната и противозаконна роля на колективния Запад в опитите му за възпиране на Русия. Или е опит за психологически натиск върху съдията?", написа Захарова.

Руската служба по затворите поиска 3 г. и половина лишаване от свобода за Навални

По-рано ТАСС съобщи, че в съда са пристигнали около 20 представители на посолства, включително от мисиите на САЩ, България, Полша, Латвия, Австрия и Швейцария. Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) поиска съдът да анулира условната присъда на Навални по дело за измама спрямо фирмата "Ив Роше" и да бъде изпълнена ефективна - три години и половина лишаване от свобода при общ режим.

ФСИН се мотивира с многократни нарушения на мярката за неотклонение - подписка, от страна на осъдения. 
БТА