Правителството на Венецуела спря излъчването на CNN на испански език след критична публикация на американската новинарска телевизия, предаде Асошиейтед прес.
 
CNN на испански е основна информационна телевизия в Латинска Америка, отбелязва Франс прес.
 
Националната комисия по телекомуникациите съобщи, че налага тази "административна" санкция заради репортажи, които нарече "пряка агресия" и "пропагандна война" срещу Венецуела.
 
Комисията не уточни кои репортажи са причина за спирането на сигнала на CNN, но по-рано вчера правителствени представители дадоха пресконференция, на която опровергаха съобщението на новинарския канал от 6 февруари, че венецуелски служители са продавали фалшиви паспорти и визи в посолството на Венецуела в Ирак на граждани на близкоизточни страни, включително на членове на терористични групи, добавя АП.


Над 30 млн. души проследили пред екраните встъпването в длъжност на Тръмп
 
Преди спирането на CNN венецуелската външна министърка Делси Родригес каза, че социалистическото правителство на президента Николас Мадуро е поискало да бъдат предприети мерки срещу CNN на испански заради вредата, която телевизията нанася на Венецуела.
 
Родригес отправи критики конкретно срещу репортажа за фалшивите паспорти, посочва АП. В него вицепрезидентът Тарек ел Аисами бе назован като един от хората, организирали продажбата на фалшивите паспорти в периода, когато е бил министър на вътрешните работи и е отговарял за издаването на паспорти.
 
В седмичното си обръщение в неделя президентът Николас Мадуро отправи нападки срещу CNN и заяви: "Искам CNN да се махне от Венецуела, вън!", отбелязва АФП.
 
АП и АФП припомнят, че преди два дни правителството на Съединените щати наложи санкции на Тарек ел Аисами заради участието му в международен трафик на наркотици.
 
CNN заяви в декларация, че потвърждава съдържанието на репортажа за фалшивите паспорти и че спирането на сигнала й пресича достъпа на венецуелците до новини и информация.
 
"В CNN на испански ние вярваме в жизненоважната роля на свободата на печата в демократичното общество", се казва в декларацията, цитирана от АП.