Над 30 млн. души проследили пред екраните встъпването в длъжност на Тръмп
Над 30 млн. души проследили пред екраните встъпването в длъжност на Тръмп / Guliver/Getty Images

Белият дом обвини в събота медиите, че намаляват бройката на хората, присъствали на официалната церемония по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ, предаде агенция Ройтерс.

В необичайно и остро изявление в събота през нощта говорителят на Белия дом Шон Спайсър критикува снимки, които показват големи празни пространства на алеята Нешънъл Мол пред президентството по време на церемонията в петък. "Това бе най-голямата публика станала някога свидетел на встъпването в длъжност", заяви Спайсър. "Тези опити да се подцени ентусиазма за церемонията са срамни и погрешни", посочи той.

Според властите във Вашингтон най-много хора - 1,8 милиона души, е събрала официалната церемония по встъпване в длъжност на Барак Обама през 2009 г.
Снимки от въздуха показват, че тълпата по време на церемонията за Доналд Тръмп е по-малка от тази през 2009 г., отбелязва Ройтерс.

Критиките на говорителя на Белия дом дойдоха, след като в "женските походи" на различни места в САЩ се включиха значително повече хора от очакваното и изглежда, че във Вашингтон се събраха повече хора, отколкото за церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп в петък.

Спайсър, който отказа да приеме журналистически въпроси, заяви, че пространствата, предвидени за 720 000 души, са били пълни за клетвата на Тръмп. Той отбеляза също, че службата на Нешънъл парк не е съобщила официално данни за броя на хората. "Никой не разполага с броя им", заяви Спайсър.

Системата на метрото във Вашингтон обяви, че до 11.00 ч. в петък сутринта е регистрирала 193 000 влизания в сравнение с 513 000 по време на клетвата на Барак Обама през 2009 г.

В събота системата на метрото е регистрирала 275 000 влизания до 11.00 ч. сутринта, докато се мъчеше да се справи с прииждащата тълпа за "Похода на жените".

Говорителят на Белия дом критикува също и репортер, който предаде невярната информация, че Доналд Тръмп е махнал бюста на Мартин Лутър Кинг от Овалния кабинет, предаде АП. Журналистът от сп. "Тайм" призна грешката, като обясни, че агент на Сикрет сървис и вратата му попречили да види бюста. След като осъзнал грешката, журналистът веднага е поправил информацията.

"В медиите много се говори за това да бъде търсена отговорност на Доналд Тръмп и аз съм тук да ви кажа, че това ще важи и за двете страни. Ние също ще търсим отговорност на медиите", заяви говорителят на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

В същото време АП съобщи, позовавайки се на данни на изследователска агенция Нилсен, че 31 милион зрители са следили по телевизията официалната церемония по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ. Това са повече зрители спрямо второто встъпване в длъжност на Барак Обама, но по-малко спрямо първото.

Най-гледаната церемония след 1969 г. е първото полагане на клетва на президента Роналд Рейгън през 1981 г., когато 41,8 милиона зрители са следили церемонията пред екраните.

През 2013 г. 20,6 милиона зрители гледаха второто встъпване в длъжност на Барак Обама, а първото - през 2009 г., бе гледано от 37,8 милиона души. В "големия ден" за Тръмп най-гледана е била телевизия ЕнБиСи (NBC) - с 5,8 милиона зрители, следвана от ЕйБиСи (ABC) с 4,9 милиона и СиБиЕс (CBS) с 4,6 милиона.

Сред кабелните телевизии на първо място е Фокс нюз с 8,43 милиона зрители. СиЕнЕн (CNN) е привлякла 2,46 милиона зрители, а ЕмЕсЕнБиСи (MSNBC) - 1,35 милиона.

Източник: БТА