Исландия, Лихтенщайн и Норвегия постигнаха споразумение с Великобритания, гарантиращо правата на техните граждани след предвиденото й излизане от Европейския съюз, предаде ДПА.
 
В съвместно изявление, разпространено вчера, четирите държави заявяват, че споразумението "ще защитава правата на нашите граждани, след като Обединеното кралство напусне ЕС, и ще осигури сигурност на бизнеса".

Великобритания ще дава предимство на висококвалифицирани работници след Брекзит
 
Исландия, Лихтенщайн и Норвегия не са членове на ЕС, но са част от Европейското икономическо пространство - свободна търговска зона.

 
"С това споразумение норвежките и британските студенти и служители, които живеят във Великобритания и Норвегия, ще могат да продължат, както досега", каза норвежкият външен министър Ине Ериксен Сьорейде.
 
"Целта ни е Брекзит да включва колкото се може по-малко промени за норвежците във Великобритания и за британците в Норвегия", добави Сьорейде в изявление, разпространено от външното ведомство в Осло.

Юнкер: Оттеглянето на Великобритания без правила ще бъде пълна катастрофа
 
Сделката с държави извън ЕС до голяма степен повтаря споразумението, договорено наскоро от Великобритания и общността.
 
Сделката с Исландия, Лихтенщайн и Норвегия няма да влезе в сила докато британският парламент и Европейският парламент не одобрят сделката за напускането. Около 20 000 норвежци живеят във Великобритания, а в Норвегия британците са са 15 000, обяви външното министерство.
БТА