Вулканичните изригвания на територията на Германия не са били чак толкова голяма рядкост, колкото се смяташе досега, заявиха учени, цитирани от ДПА. Те установили, че последното вулканично изригване в провинция Бавария датира отпреди "едва" 200 000 години.

"Това е геоложка сензация", заяви министърът на околната среда на Бавария Улрике Шарф и допълни: "Оказва се, че от геоложка гледна точка, последната голяма вулканична активност в Бавария е регистрирана в недалечното минало."

Резултатите от изследването са базирани върху откриването на вулканично стъкло в региона Горен Пфалц. Откритието изглежда ще обори общоприетото виждане, че последното вулканично изригване в Бавария датира отпреди 10-20 милиона години.

"Ще трябва да пренапишем геоложката история на Горен Пфалц", заяви Роланд Айхорн от министерството на околната среда на Бавария. Той допълни, че освен това ще може да се проследи историята на климата в региона през каменната ера въз основа на резултатите от друго изследване, което разкрива какъв вид пейзажи навремето са преобладавали там.



Източник: БТА