Тропическата буря "Бони" беше повишена до първа категория, когато се насочи към Мексико, след като уби трима души в Салвадор и Никарагуа, съобщи Националният център по ураганите (NHC) на САЩ.

Ураганът, който е третият за сезона край бреговете на Мексико, е с максимални постоянни ветрове със скорост 125 км в час "с по-силни пориви", съобщи NHC, като се позова на сателитни снимки.

"Очаква се ядрото на Бони да остане на юг от Мексико, но през следващите няколко дни да се движи успоредно на крайбрежието на южно и югозападно Мексико ", заяви центърът в последната си препоръка.

Преди да се насочи към Мексико, бурята нанесе материални щети в централноамериканските държави Салвадор и Никарагуа, като изкорени дървета и наводни реки, улици и болници.


Най-малко 11 души загинаха в Мексико след урагана Агата

В Салвадор загина 24-годишна жена, съобщиха от службите за спешна помощ, а в Никарагуа армията съобщи, че 40-годишен мъж е бил отнесен при опит да пресече река, а 38-годишен мъж е загинал при опит да спаси пътници от автобус.

В неделя вечерта спасителите в Салвадор все още издирваха изчезнал мъж, като търсенето ще продължи и в понеделник, съобщиха от агенцията за гражданска защита на страната.

"Бони” донесе много силни дъждове и гръмотевични бури в крайбрежната зона, вулканичната планинска верига и столичния район на Сан Салвадор, със силни поривисти ветрове и градушка в някои райони", заявиха от министерството на околната среда.

Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле заяви, че за понеделник всички учебни занятия ще бъдат преустановени.

„Бони”, която през нощта в петък срещу събота достигна сушата на Никарагуа, ще залее с проливни дъждове южната част на Мексико, съобщиха от NHC.

Вълните, причинени от урагана, ще "предизвикат животозастрашаващи условия на прибой и вълнение", се казва в нейната препоръка.
БГНЕС