Съветът на Европейския съюз удължи за следващите шест месеца, до 15 март 2024 г., срока на действие на санкциите срещу лицата, отговорни за подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Това се казва в прессъобщение, публикувано на уебсайта на Европейския съвет, съобщи „Укринформ“.

Зеленски: Руското въздушно превъзходство спира контраофанзивата ни

"Днес Съветът взе решение да удължи с още шест месеца, до 15 март 2024 г., срока на действие на ограничителните мерки, насочени към лицата, отговорни за подкопаване или застрашаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че санкциите предвиждат ограничения за пътуване на физически лица, замразяване на активи и забрана за предоставяне на финансови средства или други икономически ресурси на изброените физически и юридически лица.


Санкциите ще продължат да се прилагат спрямо общо почти 1800 физически и юридически лица, като много от тях са приети в отговор на продължаващата неоправдана и непровокирана военна агресия на Русия срещу Украйна.

Зеленски похвали украински военни части за „ефективни" действия срещу руските войски

Както беше съобщено, в отговор на военната агресия на Русия срещу Украйна Европейският съюз масово разшири санкциите срещу Русия с цел значително да ограничи способността ѝ да финансира войната, да я лиши от критични технологии и пазари и да отслаби икономическата ѝ база.