Бившия американския дипломат Марк Фогел е осъден на 14 години затвор за "мащабна" контрабанда на канабис от Московси съд. 

Русия и Съединените щати редовно влизат в конфликт по отношение на задържането на граждани на другата страна и понякога си ги разменят в сцени, напомнящи за Студената война.

Присъдата идва в момент, когато отношенията между Москва и Запада, особено Вашингтон, са напрегнати, след като Москва започна войната в прозападна Украйна.

"Американският гражданин Марк Фогел беше признат за виновен", се казва в изявление на съда в Химки късно в четвъртък.


В него се казва, че Фогел е извършил "контрабанда на наркотици в големи размери", като е пресякъл руската граница, както и "незаконно съхранение на наркотици в големи размери без търговска цел".

През януари руските власти съобщиха, че Фогел е бил арестуван от митнически служители, след като пристигнал от Ню Йорк със съпругата си на летище "Шереметиево" в Москва.

"По време на митническите проверки в багажа му са открити марихуана и хашиш", заявиха официалните лица, като добавиха, че наркотиците са били скрити в калъфи за контактни лещи и патрони за електронни цигари. Инцидентът е станал през август 2021 г. Фогел, който е работил като учител в Англо-американското училище в Москва, настоява, че марихуаната е била за медицински цели и че е била предписана в Съединените щати след операция на гръбначния стълб.

Русия не е узаконила употребата на канабис за медицински цели.

Руски официални лица твърдят, че Фогел е работил в посолството на САЩ в Москва и се е ползвал от дипломатически имунитет до май 2021 г.
В момента няколко американци са задържани в руски затвори и обратно.

През април Съединените щати размениха бившия американски морски пехотинец Тревър Рийд, осъден от руски съд на девет години затвор за насилие, за руски пилот, който от 2010 г. е в американски затвор.

Американската баскетболна звезда Бритни Грийнър пък в момента е в предварителния арест на руски затвор за контрабанда на наркотици. Задържането на Грийнър стана дни преди Русия да пренебрегне предупрежденията на САЩ и да изпрати войски в Украйна в края на февруари. 
БГНЕС