Руското министерство на отбраната отхвърли твърденията, че хуманитарна автоколона с помощи е била обстрелвана или подложена на въздушен удар край Алепо и заяви, че колоната вероятно се е запалила, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от Ройтерс.

ООН прекрати изпращането на помощи за Сирия след нападението, а продължилото една седмица примирие, договорено от Русия и САЩ, се разпадна.

"Ние проучихме видеозапис от така наречените активисти от мястото на събитията и не открихме никакви данни, че конвоят е бил нападнат", заяви Конашенков. "Няма кратери и външната част на камионите не показва щети, отговарящи на експлозиите от бомби, хвърлени от въздуха".

Щетите по автоколоната, които се виждат на записа, се дължат на запалване на товара. Това по странен начин съвпада с момента, когато бунтовниците започнаха голяма офанзива в намиращия се наблизо град Алепо, добави руският говорител.



Около 20 цивилни и служител на сирийския Червен полумесец бяха убити край Алепо

Русия е спряла да наблюдава конвоя след доставянето на помощите. След това позицията му е била известна само на намиращите се на терена бунтовници. Същата вечер Фронтът Ан Нусра е започнал голяма офанзива срещу Алепо, подчерта Конашенков.

"Само представители на близката до Ан Нусра организация "Белите каски", които, както винаги, по случайност се оказаха на точното място в точното време с видеокамерите си, могат да кажат кой е направил това и защо", добави говорителят на руското министерство на отбраната.

Източник: БТА