Решението на руския президент Дмитрий Медведев да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия е отговор на политическите спекулации, че Русия се стреми към придобиване на нови територии, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Признаването на независимостта представлява отказ на Русия да анексира Южна Осетия и Абхазия", подчерта той.

На пресконференция в Москва Рогозин заяви, че Русия смята да отложи посещенията на висши представители на НАТО, както и съвместните военни учения с Алианса. Планираното посещение на генералния секретар на Северноатлантическия съюз Яп де Хоп Схефер също ще бъде отложено, добави Рогозин, цитиран от Ройтерс.

Руският представител каза също, че е уместно да се прекрати поне за шест месеца всякакво сътрудничество с НАТО в областта на мироопазването, но добави, че засега Русия ще продължи да си сътрудничи с алианса в Афганистан.

В момента страните от НАТО ползват въздушен коридор за презареждане над руската територия. Рогозин заяви, че сътрудничеството на това ниво ще продължи да бъде държано под наблюдение. /БТА/