Президентът на Русия Владимир Путин обяви дали руски войски ще бъдат дислоцирани в Нагорни Карабах заради конфликта с Азербайджан. Страната е в Организацията на Договора за колективна сигурност (руското съкращение е ОДКБ) заедно с Армения.

„Русия винаги е изпълнявала, изпълнява и ще изпълнява“ своите задължения в рамките на доовора, заяви Путин, като призова Армения и Азербайджан да прекратят огъня в оспорваната област Нагорни Карабах. Той не пропусна да припомни, че Армения е част от този договор (заедно с Русия, Беларус, Казахстан, Киргизия и Таджикистан).

„Ние се надяваме в най-близко време този конфликт да бъде прекратен“, добави Путин „Но ако той не бъде окончателно изчерпан, а това изглежда далечно, съдейки по всичко, но във всеки случай ние призоваваме, и искам още веднъж да кажа – призоваваме към прекратяване на огъня“, натърти президентът пред тв канала „Россия 1“.

„Бойните действия, за наше огромно съжаление, продължават и досега, те се водят не на територията на Армения“, изтъкна Путин по въпроса дали Русия ще окаже военна помощ в Нагорни Карабах. „Що се отнася до изпълнението от страна на Русия на договорните ни задължения в рамките на този договор (ОДКБ), то ние винаги сме ги изпълнявали, изпълняваме и ще изпълняваме“.


Путин добави, че е в постоянна работна връзка с премиера на Армения. По негова оценка в Русия живеят около 2 милиона азери и над 2 милиона арменци.