Годеницата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги заяви, че той е смятал, че саудитските власти няма да му създадат проблеми или да го арестуват в Турция, макар да е бил притеснен, че може да възникне напрежение при посещението му в саудитското консулство в Истанбул, предаде Ройтерс.

В интервю за турската телевизия Хабертюрк Хатидже Дженгиз каза, че Хашоги не е искал да ходи в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където той е бил убит малко след влизането му в сградата на 2 октомври.

Саудитска Арабия обяви: Убийството на Хашоги е било планирано
 
Хашоги, който критикуваше властите в Рияд, отиде в дипломатическото представителство на Саудитска Арабия, за да получи документ, необходим за сключване на брак.
 
Той мислеше, че Турция е сигурна страна и ако бъде задържан или разпитван, този проблем бързо ще бъде разрешен, каза Дженгиз пред Хабертюрк.

 
Тя добави, че отношението към него по време на първото му посещение в саудитското консулство е било добро.

Тръмп посочи кой стои зад убийството на Хашоги

Междувременно стана ясно, че истанбулската прокуратура е подготвила искане за екстрадиция от Садуитска Арабия на 18-те заподозрени за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, посочи в съобщение турското министерство на правосъдието, предаде Ройтерс.
 
Рияд обяви, че 18 души са арестувани и петима високопоставени правителствени служители са уволнени в рамките на разследването на случая.

Какво още не знаем около смъртта на журналиста Джамал Хашоги?
 
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова саудитското правителство да предаде заподозрените на Турция, за да бъдат съдени.
БТА