Приключи изслушването на бившия американски специален прокурор Робърт Мълър в комисиите по разузнаването и съдебните въпроси към Камарата на представителите, съобщи Ройтерс.

Белият дом: Изслушването на Мълър в Конгреса е катастрофа за демократите

Мълър отговаря в продължение на над 5 часа на въпроси за разследването си дали е имало руска намеса в изборите в САЩ и дали президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието по този въпрос.

Тръмп изрази открито задоволство от начина, по който протече изслушването. "Това е много хубав ден", каза той в градините на Белия дом, наричайки отново разследването на Мълър "лов на вещици", предаде АФП. Тръмп каза, че начинът, по който Мълър е отговарял на въпросите на народните представители е бил "катастрофа". "Това бе едно от най-лошите представяния в историята на нашата страна", каза той.
Франс прес: Мълър се показа като лаконичен свидетел в Конгреса

Пред комисията по разузнаването Мълър каза, че не е изпратил призовка на президента, защото е искал да приключи по-бързо разследването и че призовка е щяла да доведе до дълга съдебна битка.


На въпрос на законодателката от Демократическата партия Вал Демингс дали Мълър смята, че в писмените отговори, които му е дал Тръмп, "невинаги е казвал истината", бившият специален прокурор отговори: "В общи линии".

Спецпрокурорът Мълър поиска да бъде придружен от свой помощник пред Конгреса

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ казаха, че показанията на Робърт Мълър не са разкрили някаква нова важна информация и е време да се продължи напред, предаде АП.

Лидерът на републиканското малцинство в камарата Кевин Маккарти заяви, че "това трябва да бъде краят на главата, през която накарахме Америка да премине".
Бившият специален прокурор заяви вчера, че разследването му за руската намеса в изборите в САЩ не оневинява президента Доналд Тръмп от потенциално възпрепятстване на правосъдието.

Но републиканците казват, че Мълър не е открил и вина. Републиканецът от Охайо Джимн Джордан каза, че е "категорично време да продължим напред".
БТА