Те ще получат 1 000 евро върху пенсията си, ако го направят
Министър-председателят на Албания Еди Рама призова пенсионираните лекари специалисти, които имат възможност, да помогнат страната да се справи със ситуацията, породена от новия коронавирус.

Все още има активни хора сред тях, и въпреки че са прекратили лекарската си дейност, техните знания и опит могат да бъдат от полза, смята премиерът. Той ги покани, макар и в пенсия, да дадат своя принос в борбата с новия вид коронавирус, за което ще получат 1 000 евро върху пенсията си.

Първи случай на коронавирус в Албания

Рама обеща на медицинския и друг персонал, който е „ангажиран на първата линия в битката срещу коронавируса” награда от 500 до 1 000 евро допълнително.
Премиерът повтори апела си към гражданите да спазват мерките, за да не се превърнат в „убийци на други” хора.


Истината е, че вирусът засяга най-често по-възрастните, но не бива да се шегуваме с това. Не трябва да има страх, а да бъдем максимално внимателни”, подчерта Рама и припомни, че хората, които са били в контакт с хора от рисковите райони, трябва да се обадят на специално откритата за целта телефонна линия.

СЗО: Продължаването на училищните занятия може да допринесе за борбата срещу COVID-19

В Албания са потвърдени два нови случая на заразяване с COVID-19, с което броят на заболелите достигна 12, съобщи МИА. Направени са 43 нови проби, като само две от тях да били положителни.

До момента са проверени 157 човека със съмнение за вируса. Установено е, че 9 от далите положителни проби са били в контакт с първоначално заразените, съобщи министърът на здравеопазването Мира Ракацоли по време на редовната пресконференция.

Драстични мерки в Киев заради коронавируса, регистриран е само 1 случай

Тя допълни, че 104 човека от контактувалите със заразените, между които и здравни работници, са под домашна карантина.

Албания затвори до 3 април нощните заведения, детските увеселителни обекти, спортните центрове, басейните, интернет-клубовете, културните центрове, баровете и дискотеките. 
БТА