Преди 44 г. на този ден младши лейтенант стреля по кортежа на Брежнев
60675

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Преди 44 г. на този ден младши лейтенант стреля по кортежа на Брежнев
  • Преди 44 г. на този ден младши лейтенант стреля по кортежа на Брежнев

22-ри януари е паметен ден в историята на бившия Съветски съюз с едно събитие, което дълги години беше съзнателно скривано от хората. На този ден преди 44 години се случва нещо нечувано - съветски гражданин „вдига ръка" на самия генерален секретар на Партията. Стрелбата на младши лейтенант Виктор Илин по кортежа на Леонид Брежнев е един от малкото атентати срещу комунистически лидер в Източния блок. На 22 януари 1969 г. кортежът от бронирани черни ЗИЛ-ове пресича Москва, Брежнев посреща триумфално космонавтите от "Союз 4" и "Союз 5". Малко преди колите да влязат в Кремъл проехтяват изстрели от пистолет.

На тази дата преди 44 години младши лейтенант Виктор Илин стреля по автомобил в правителствения кортеж, където трябвало да бъде генералният секретар на КПСС Леонид Брежнев. Съветският офицер обаче не знае, че автомобилът-мишена е сменил мястото си с този на космонавтите, в който се вози и първата жена в космоса - Валентина Терешкова. Така партийният лидер остава невредим, а под ударите на куршумите попада невинният шофьор Иля Жарков.

Атаката на младия офицер е вдъхновена от обсъжданата по това време нова съветска конституция, станала известна като "Брежневска". Една от предложените точки в нея гласи, че всеки член на обществото има право на терористичен акт, в случай че партията и правителството провеждат политика, несъответстваща на конституцията. През януари 1969 г., недоволен от службата си в казармата и дълбоко разочарован от съветската военна намеса в Чехословахия няколко месеца по-рано, Виктор Илин краде два ръчни пистолета „Макаров" и бяга от поделението си близо до Ленинград. Младият офицер пътува до Москва и облечен във военна униформа, не среща проблеми в това да се доближи до маршрута, по който се очаква да мине кортежът на Брежнев и на четиримата космонавти.

Самият атентатор си спомня за случилото се: "Първият автомобил беше само на 3-4 метра от мен. Извадих пистолетите, но никой по никакъв начин не реагира. Тъй като стъклата на автомобилите бяха затъмнени, аз нямаше как да видя кой е вътре и къде седят, затова предположих, че лидерите са във втората кола и открих огън по нея".



В първия автомобил се движат четиримата тържествено посрещнати космонавти, току-що пристигнали от космодрума в Казахстан. Във втория обаче вместо Брежнев и председателя на Президиума Николай Подгорни, се движат други четирима космонавти, от предишни мисии. Двама от тях, Алексей Елисеев и Алексей Леонов си припомнят историческия ден: "Първата ни реакция беше да се нахвърлим върху Терешкова, за да остане тя невредима. Все пак знаем, че това, което се случва, не зависи от нас". "Започнаха да летят стъкла в колата. Чувствах как куршумите ми минават само на сантиметри от главата".

С двата пистолета в двете си ръце, Илин успява да отправи 14 изстрела по колата на космонавтите, след което е повален на земята от милиционерски мотор. Той е разпитван лично от шефа на КГБ и бъдещ съветски лидер Юри Андропов. 21-годишният Илин е признат за невменяем и е изпратен в психиатрична клиника, където лежи повече от 20 години - до 1990 г.

Мисиите "Союз 4" и "Союз 5" са имали за цел да извършат първото в историята скачване на космонавти между две космически сонди. То става факт на 16 януари същата година - или цели два месеца преди да извършат същото астронавтите от американската „Аполо 9".