Пентагонът ще пренасочи 1 млрд. долара, предвидени за други дейности, към построяването на исканата от Доналд Тръмп стена по границата с Мексико, пише Евронюз.

Тръмп наложи вето на резолюцията за границата с Мексико

Въпреки съпротивата на Конгреса, изпълняващия длъжността военен министър Патрик Шанахан каза, че има заповед от главнокомандващия Доналд Тръмп и парите ще бъдат пренасочени.
Председателят на парламентарната комисия по въоръжените сили Адам Смит предупреди Шанахан, че комисията не е одобрила подобно пренасочване на средства и Конгреса може да наложи на Пентагона ограничения за извършването на други пренасочвания на пари в бъдеще.

Пренасочването е възможно, защото Тръмп обяви извънредно положение по границата с Мексико, което дава на президента правото да използва за спешни проекти пари, предназначени за друго. 

Двете камари на Конгреса гласуваха за отмяната на извънредното положение, но Доналд Тръмп наложи първото вето, откакто е в Белия дом и отмени решението на Конгреса. В последвал вот долната камара на Конгреса не събра достатъчно гласове, за да отхвърли ветото на Тръмп.
БГНЕС