Палестински рапъри се борят против жестоки обичаи
63611

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Палестински рапъри се борят против жестоки обичаи
  • Палестински рапъри се борят против жестоки обичаи

Палестинската рап-група ДАМ предизвикаха неочакван скандал в Арабския свят и в Израел. Групата, която от десетилетие издава музика с политически и обществени послания, успя да предизвика гнева дори на либерални палестински учени с новата си песен, в която пеят против насилието срещу жените. В песента, която се казва "Ако можех да се завърна назад във времето", се пее за убийството на млада палестинка от собствените й брат и баща, защото е искала да избяга в чужбина вместо да се омъжи за избрания от родителите й съпруг. Но мнозина в Палестина обвиняват групата, че видеоклипът не дава необходимия исторически контекст на т.нар. "убийство за чест".

Групата „ДАМ", чието име означава "окървавен", но също така и "просъществуващ", е публикувала повече от 100 песни със сюжети като израелската окупация, расизъм, бедност, наркозависимост и правата на жените. Именно за последното се пее в настоящия им сингъл, чийто текст разказва убийството на младо момиче в обратен хронологичен ред - от смъртта й назад до деня, в който се ражда и лекарят съобщава на майка й със слабо завоалиран неприязън, че бебето е момиче.

Песента, която е спонсориран от ООН, беше критикувана почти веднага от две професорки по антропология в нюйоркския университет "Колумбия", които се описаха в гневна статия като "разочаровани почитателки" на палестинските рапъри. Според антроположките, песента е твърде повърхностна.

Тройката рапъри обаче не са съгласни с критиките на учените, едната от които също е палестинка. Певецът Махмуд Джрере обяснява, че академиците просто са недоволни, че групата показва пред света арабския обичай да се убиват жени, чиито действия се възприемат от роднините им за "срамни" за семейството.



"Те просто се ядосват, че сме си изкарали кирливите ризи пред света, но ако искаме да сме честни като творци, ние трябва да се борим против темите, които се смятат за табу в нашето общество", казва Джрере, и допълва - "Не ме интересува каква ще бъде реакцията на Запад - целта ни е да предизвикаме промяна".

Групата е известна и с политическите си песни, като например "Кой е терористът", в която се пее срещу израелската окупация с текста: "Искате ме да спазвам закона, но в същото време свидетелите, адвокатите и съдиите сте самите вие".

Чуйте песента "Ако можех да се завърна назад във времето":