Първият обект, който беше забелязан, се оказа скала
В Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма са открити две добре поставени палатки и в момента шерпите с лек багаж се придвижват бързо натам, за да огледат какво има вътре. Това коментира Деян Петков от екипа на алпиниста Боян Петров, който обобщава последната информация по спасителната акция в Хималаите, информира bTV.

Следа в издирването на Боян Петров



Той отрече информацията за палатка в Лагер 3. По думите му това означава, че или алпинистът я е взел със себе си надолу или е била издухана от вятъра. По-рано Йогеш Сапкота, който координира спасителната акция по въздух и зема от Непал съобщи, че няколко подозрителни обекта и палатка са забелязани от спасителните екипи в района на Лагер 3 под връх Шиша Пангма в Хималаите, по пътя за който изчезна Боян Петров.

Китайското външно министерство: Правим всичко за спасяването на Боян Петров

По-рано днес се появиха информации за неизвестна находка в Лагер 2, но Сапкота обясни, че в крайна сметка това се е оказала просто скала.


"Да, Боян е много оспорвана личност, но ако ги няма тези хора, как ще знаем, че земята е кръгла, как ще разберем какво има на луната или зад хоризонта. За да се открие лекарство за рака е нужна лудост и 100% отдаденост. Тези хора трябва да ги има, иначе светът би бил празен и скучен без тях" - това написа във Фейсбук жената до Боян Петров Радослава Ненова. На страницата си тя публикува един от хеликоптерите, с които се извършва спасителната операция.