Още една комисия на ЕП не прие АСТА
54640

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Още една комисия на ЕП не прие АСТА

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Още една комисия на ЕП не прие АСТА
  • Още една комисия на ЕП не прие АСТА
  • Още една комисия на ЕП не прие АСТА

Пета поредна комисия на Европарламента не прие спорното търговско споразумение за борба с фалшифицирането, по-известно като АКТА (АСТА), което предполага почти сигурното му отхвърляне и при обсъждането му в пленарна зала. Комисията по международна търговия е водещата при разглеждането на документа преди той да бъде предложен за гласуване от всички евродепутати. Споразумението АСТА ще бъде гласувано в пленарната зала в Страсбург в началото на следващия месец. Обсъжданията се следят от милиони в цяла Европа, след като документът беше подписан без особена публичност от Еврокомисията и 22 правителства, включително и българското, през януари в японската столица Токио.

С 19 срещу 12 гласа Комисията по международна търговия отхвърли ACTA, като по този начин тя последва примера на комисиите по развитие, по граждански свободи, по промишленост и по правни въпроси. Първите две отхвърлиха почти единодушно документа, а в останалите силите на поддръжниците и противниците бяха по-равностойни.

ACTA е международно споразумение, което има за цел да ограничи търговията с фалшиви стоки, но и да контролира и ограничи свалянето и разпространението на съдържание от интернет, като например музика и филми. АСТА е подготвено основно от Съединените американски щати още от 2006-а, но се заговори за него през октомври 2011-а, когато финалната му версия беше подписана от осем държави, сред които САЩ, Япония и Южна Корея. След като Брюксел и още 22 европейски държави добавиха и своите подписи към споразумението през януари обаче последва вълна от протести, които бяха съпроведени с интернет петиции. Най-голямата събра почти 3 милиона подписа.

Руперт Шлегенмилш, директор по интелектуалната собственост към Главната дирекция по търговия е един от защитниците на споразумението: „В Европа нямаме нефт, газ и злато. Нашето бъдеще и работните ни места зависят от това, което творим - книгите, които пишем и търговските марки, с които правим бизнес. Ако не защитаваме това, то губи стойността си. АСТА няма да промени нито един европейски закон - просто ще разшири добрите практики, които така или иначе съществуват в Еврсъюза".



Докладчикът на Европарламента по темата Дейвид Мартин обаче се противопостави на документа: „АСТА определя много неясно какво точно означава "комерсиално ползване" на дадена стока и, независимо дали пряко или косвено, аз лично се притеснявам, че обикновени хора могат да бъдат превърнати в престъпници. Друг проблем е, че текстът се занимава съвкупно с ябълки и круши, ако може така да се изразя - тоест той се отнася както до физически стоки, така и до интелектуална собственост в интернет, а това не са еднакви неща".

АСТА се подкрепя от звукозаписната и кино- индустриите и определя свалянето на съдържание от интернет като "пиратство". Споразумението предвижда всеки, който копира подобно съдържание на своя компютър, да попада под ударите на закона.

Голям брой анализатори в интернет пространството са скептични по отношение пълното отхвърляне на АСТА, като предполагат, че политиците все пак ще се опитат "да пробутат" в бъдеще подобно споразумение или закон, но под друго име. За пример се дават подобни проектозакони със сходно съдържание, като например американските SOPA и PIPA.

Освен голяма част от международното обществено мнение, силни опоненти на спорните текстове са и почти всички компютърни и интернет фирми в т. нар. Силиконова долина, сред които Google, Facebook, Microsoft и Apple.