Кампанията на Джон Маккейн стопява преднината на Барак Обама, предаде АФП. Докато времето до деня за избор на президент на САЩ намалява, кандидатът на демократите Обама има съвсем минимална преднина в националните допитвания. Съвместно проучване на Лос Анджелис Таймс и Блумбърг му даде преднина от 45 % срещу 43 % за съперника му, която се покрива от 3% допустима грешка в проучванията.

През юни Обама водеше с 12 %, макар други проучвания да показваха по-малка разлика. Седмица преди да бъде официално обявен за кандидат на демократическата партия, проучванията сочат, че избирателите се съмняват дали Обама е готов да стане президент.

Демократът се надява, че отразяването на избора му на партньор в президентската надпревара ще му даде необходимия "отскок", но същата възможност ще получи и републиканският кандидат Маккейн, който е възприеман като патриотично настроен от повече избиратели.

Надеждата на Обама е, че все още задържа предпочитанията на избирателите в ключовия икономически сектор. Новото въздигане на Русия обаче дава предимство на Маккейн, който се възприема като по-добрия избор за руско-американските отношения, допълва БГНЕС.