Губернаторът на Хавай го обяви за зона на природно бедствие заради вулкана
Губернаторът на американския щат Хавай Дейвид Иге обяви района на Пуна за зона на стихийно бедствие във връзка с последствията от изригването на вулкана Килауеа в източната част на остров Хавай. Това бе съобщено от службата за извънредни ситуации на щата.

Земетресенията и изригването на лава на остров Хавай може да продължат с месеци (ВИДЕО)

Щатът е поискал помощи от президента на САЩ за остров Хавай за покриване на щетите от природното бедствие, се казва в сайта на ведомството в Twitter.
 


Помощта се иска, за да се покрият разходите по евакуацията на жителите с помощта на хеликоптери, каквито на Хаваите няма в достатъчно количество. Освен това средства са нужни, за да сведе до минимум вредата за икономиката на острова и да се ликвидират по-бързо последствията от изригването. Службата по геофизика на САЩ е предупредила, че може да се очаква поредно изригване на вулкана Килауеа.


Потоци лава и скална маса от вулкана Килауеа разрушиха 31 къщи на о.Хавай (СНИМКИ/ВИДЕО)
 


Фиксираното стабилно ниво на лавата в кратера на вулкана се е повишило и има вероятност от потенциални изригвания, придружени от експлозии, през следващите няколко седмици.

Домовете си са напуснали около 2000 жители на застрашения район. Потоците лава са унищожили повече от 35 домове и сгради в региона. Няма жертви в резултат на стихията. Изригването на вулкана Килауеа стана на 3 май и бе придружено от земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер.
 

БТА