Правителството на президента на САЩ Джордж Буш се подготвя да поиска одобрението на Конгреса за продажби на оръжие на стойност 20 милиарда долара пред следващите десет години на Саудитска Арабия и нейните съседи, пише днес в. "Ню Йорк таймс".

На фона на упреците от някои американски представители, че саудитското правителство не прави достатъчно, за да помогне на ситуацията в Ирак, предложението да се продадат модерни оръжия на Саудитска Арабия е предизвикало безпокойство в Израел, сочи всекидневникът. Пакетът от евентуалната сделка включва съвременни бомби със сателитно управление, модернизиране на саудитските бойни самолети и нови военноморски съдове.

Високопоставени служители, сред които и служители от Държавния департамент и Пентагона, очертали условията на сделката пред вестника и казали, че според тях правителството на Буш е преодоляло израелските тревоги. Това е станало отчасти чрез предложение към Израел за над 30 милиарда военни помощи през следващото десетилетие, което е значително увеличение в сравнение с последните подобни помощи.

Правителството във Вашингтон обаче остава загрижено, че плановете могат да срещнат опозиция от критиците на Саудитска Арабия в Конгреса, който предстои да бъде уведомен официално за сделката тази есен, пише "Ню Йорк таймс". 

Държавният департамент и Пентагонът не са направили коментар по повод съобщението във вестника.

Според печатната медиа правителството на САЩ цели с проекта си да насърчи въоръжените сили на страните от Персийския залив да балансират нарастващата мощ на Иран в региона и същевременно да демонстрира ангажираността на Вашингтон към арабските му съюзници.

Държавният секретар Кондолиза Райс и министърът на отбраната Робърт Гейтс все още възнамеряват да използват съвместната си визита в Саудитска Арабия следващата седмица, за да окажат натиск върху кралството да помогне на правителството в Ирак, добавя вестникът.

Освен на Саудитска Арабия Вашингтон обмисля да предостави екипировка и оръжия също на Бахрейн, Катар, Кувейт, Оман и Обединените арабски емирства, пише "Ню Йорк таймс".