Над 400 любители на животните участваха в мирно шествие в Хавана, издигайки лозунги с призив да бъде сложено край на насилието срещу животни в Куба, предаде Асошиейтед прес.
 
Днешното шествие ще остави малка, но значима следа в историята на модерна Куба. Социалистическото правителство на островната държава разрешава обществено шествие, което не се свързва с всеобхватната комунистическа държава - стъпка, която участниците в проявата и историците определят като крайно необичайна и вероятно безпрецедентна след първите години на революцията в страната.

Това е историческо събитие, каза Беатрис дел Кармен Идалго-Гато Батиста, която е студентка по обществени комуникации и получи разрешение за шествието от хаванската община "Площад на революцията".
 
Няма признаци Куба да върви напред към премахване на ограниченията пред свободата на събиране - държавата все още взима мерки срещу неодобрено политическо говорене с масова полицейска мобилизация, вълни от арести и временно задържане. Така че шествие на независими граждански групи, настояващи за правителствени действия, ще бъде забележително в страна, където близо 60 години на практика всеки аспект на живота е част от една командна верига, завършваща с върховен лидер на име Кастро, отбелязва АП.


Спасиха животни от изоставен зоопарк в Газа
 
В страната има една официално призната група за защита на животните, Аниплант, и може би десетина други малки, неправителствени организации в Хавана и в други големи градове. През последните години групата събра хиляди подписи с искане да бъде приет закон за защита на животните, но без успех досега.
 
Шествието ще завърши при гроба на Джанет Райдър, американка, която се бори за правата на животните в Куба в началото на 20-ти век. Аниплант обикновено организира това събитие всеки април.
 
Показателно за продължаващото напрежение между официалното и неофициалното в Куба е решението на много доброволци от подкрепяната от правителството група за защита на животните да бойкотират днешното шествие и да проведат свое събитие следващата седмица.
БТА