„Хизбула“ ще удари нови цели в Израел, ако Йерусалим продължава да убива цивилни в Ливан, заяви в сряда лидерът на групировката Саид Хасан Насрала, като отбеляза, че през последните дни броят на убитите невоенни лица в Ливан е нараснал, пише Reuters.

Според държавните медии и източници от сферата на сигурността във вторник при израелски удари в Ливан са били убити петима цивилни, всички сирийци, включително три деца, а предишния ден са били убити най-малко трима ливански цивилни.

„Продължаването на атаките срещу цивилни граждани ще подтикне Съпротивата да изстреля ракети по селища, които преди това не са били обект на атаки“, заяви Насрала в коментар, направен по време на телевизионно обръщение по повод шиитския свещен ден Ашура.

Хизбула, подкрепяна от Иран бойна група, нарича всички израелски населени места селища и не признава Израел.


Израел и „Хизбула“ си разменят огън, откакто „Хизбула“ обяви „фронт за подкрепа“ с палестинците малко след като нейният съюзник „Хамас“ нападна южните израелски гранични общини на 7 октомври, предизвиквайки последвалата военна
офанзива на Израел в Газа.

Съюзните на Иран групировки в региона, включително шиитските въоръжени фракции в Сирия и Ирак и йеменските хути, също обстрелват Израел.

В Ливан в боевете са загинали над 100 цивилни и над 300 бойци на „Хизбула“, по данни на Reuters, а разрушенията в ливанските гранични градове и села са на ниво, невиждано от израелско-ливанската война през 2006 г.

Израелските военни заявиха в изявление, че са атакували група „терористи“, които са действали от вътрешността на училището, след като са предприели мерки за намаляване на риска за цивилното население.

Насрала обеща, че напълно или частично разрушените домове ще бъдат възстановени „по-красиви, отколкото са били преди“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters