Дейвид Камерън си тръгна за последно от "Даунинг стрийт"10 като премиер на Великобритания и потегли към Бъкингамския дворец, за да подаде оставка пред кралица Елизабет Втора, предаде АП.

Камерън даде кратка пресконференция пред резиденцията на британските министър-председатели, редом до своята съпруга и трите им деца. "Най-голямата чест в моя живот бе да служа като премиер", обяви той, цитиран от АП.

В кратка ретроспекция на своето управление, той изрази увереност, че оставя Великобритания по-силна и в по-добро положение. Британският премиер пожела успех на своята наследничка на поста Тереза Мей в преговорите за излизането на страната от Европейския съюз.

Кралица Елизабет прие оставката на Камерън

Британската кралица прие оставката на премиера Камерън. Тереза Мей вече пристигна в Бъкингам, за да бъде номинирана официално за министър-председател.



Камерън изрази надежда, че Великобритания, която обича толкова много, ще продължи да благоденства.

Камерън призова Тереза Мей да държи Великобритания близо до ЕС

По-рано днес в парламента британският премиер в оставка се обърна с думите: "Правителството работи усърдно за това гражданите на ЕС да могат да останат във Великобритания и след референдума за излизане от блока. Това обаче ще зависи от предоставянето на реципрочни права и за британците в Европа".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави новия британски премиер Тереза Мей по случай встъпването й в длъжност и изрази надежда за плодотворни работни отношения с нея, предаде АФП. В кратко писмо Туск също така заяви от името на Европейския съвет, че очаква с нетърпение да посрещне Мей в Съвета.

Великобритания избра Брекзит - какво следва?

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също поздрави Тереза Мей с назначаването й за нов премиер на Великобритания, предадоха ДПА и АФП. Той призова Мей да започне скоро преговорите за излизане на страната от ЕС.

"Резултатът от референдума във Великобритания създаде нова ситуация, на която Великобритания и Европейският съюз трябва да отговорят скоро. С нетърпение очаквам да работя в тясно сътрудничество с вас и да науча намеренията ви по този въпрос", пише председателят на ЕК в писмо до новия британски премиер.

Източник: БТА