Още четири представителки на нежния пол влизат в кабинета на Сана Марин
Финландия този месец влезе под прожекторите на световните медии, след като 34-годишната Сана Марин оглави правителството на скандинавската страна. По този начин тя стана най-младият премиер в света, като така задмина украинският си колега Олексий Хончарук, който през август оглави кабинета на 35-годишна възраст.
 
Сана Марин

Чаровната Марин, която е социалдемократ, има нелесна задача, след като трябва да ръководи пъстро правителство, съставено от петпартийна коалиция. Освен това останалите управляващи партии имат лидери жени. И всички с изключение на една са под 35 години.

Финландия избра най-младия си премиер (СНИМКИ)

Конституирането на новия кабинет дойде след оттеглянето на доверието на Центристката партия от бившия министър-председател Анти Ринне. Младата финландка поема кормилото на властта на фона на социално напрежение, след като работнически стачки и протести парализират страната.

Марин има ясна позиция в борбата срещу климатичните промени и замърсяването на околната среда. Любопитно е, че тя е отгледана от две жени (майка ѝ и нейната партньорка) в така нареченото "семейство на дъгата" ("rainbow" family) - хипи движение на свободолюбиви хора, изповядващи идеи на пацифизъм, които правят спорадични събори насред природата, без обаче да имат ясна йерархия или изявен лидер. Самата Марин окачествява възпитаването в подобен дух като "култура на мълчанието", което по нейните думи, е отключило в нея състояние на тревожност. Причината за това е социалната стигма и стереотипи за подобни субкултурни модели, които са били чужди за тогавашното далеч по-затворено и консервативно финландско общество.

 


Бъдещият премиер обаче преодолява социално-психологическите бариери и години по-късно ще се включи в политическия живот на страната, за да намери смисъла, да намери своето поприще, в което тя ще се чувства пълноценна. Изкачването ѝ по политическата стълба е забележително - едва на 27 години вече тя оглавява общинския съвет на родния си град Хелзинки. А три години по-късно, през 2015 г., тя вече е депутат във финландския парламент. Така стигаме до днес, в който Сана Марин оглавява страната.

Сана обаче не е изключение от правилото за млада жена, която да заема високите етажи на властта. Четири министерски поста се заемат от четири други представителки на нежния пол - Ли Андерсон, 32, от "Ляв алианс", Мария Охисало, 34, от "Зелена лига", 32-годишната Катри Кулмани от Центристката партия, и 55-годишната Анна-Мая Хенриксон от Шведската народна партия във Финландия.

Ли Андерсон

32-годишната Ли Андерсон, оглавяваща партията "Ляв алианс", беше образователен министър в предишния кабинет. По-всяка вероятност тя ще продължи да заема този пост и в екипа на Сана Марин, твърди "Ройтерс".
 



Андерсон е завършила специалност "Социални науки", а уебсайтът ѝ посочва, че в момента следва "Международно право" и специализира в областта на човешките права и бежанците.

Мария Охисало

Лидерът на партия "Зелена лига" беше назначена за министър на вътрешните работи през юни тази година и има вероятност да продължи да работи в този ресор.
 

 
Охисало от града на Сана Марин - Хелзинки. Тя е спортен ентусиаст, като е завършила спортна гимназия през 2004 г. Продължава образованието си след това в областта на социалните науки, а след това записва и докторантура в социологията.

Катри Кулмани

32-годишната Кулмани е лидер на Центристката партия на Финландия. Тя беше първоначално икономически министър в предишния кабинет, а през септември стана и вицепремиер.
 


Подобно на колежките си, тя също има образование в социалните науки. Завършила е Лапландския университет и е неизменен депутат още от 2015 г. Източници на "Ройтерс" твърдят, че тя ще замести Мика Линтила на поста финансов министър.

Анна-Мая Хенриксон

Юристът Анна-Мая Хенриксон е в политиката от 1996 г. Член е на Шведската народна партия, а през юни 2016 г. е избрана и за неин лидер - първият от женски пол за структурата. Депутат е още от 2007 г. Тя е министър на правосъдието от юни 2011 г.
 



Анна също е спортен ентусиаст - обожава футбол и хокей.

Всичко това е нагледното доказателство защо тази скандинавска държава винаги е сред първенците в класацията за равенство между половете, както и равнопоставеност в представителността им на ръководни позиции. Първата им жена премиер е избрана още през 2003 г., а текущата конфигурация на парламента им се състои от 47% жени.
 


В социалните мрежи, а и изобщо в публичното пространство у нас, последните политически процеси във Финландия правят впечатление, независимо от това, че обществото ни има по-консервативни убеждения и култура. Вероятно защото това показва зрелостта на една нация, че е готова да даде управлението, като се довери на млади и прогресивни хора.