Испания беше една от страните, които наложиха строга домашна карантина по време на първата вълна на пандемията. Сега проучване на Института за финансови изследвания „Лайбниц” (SAFE) разкри, че тази мярка е била от съществено значение за спасяването на много човешки животи.

По-конкретно тези на около 4000 души, тъй като инфекциите са намалели с около 16% през първите два месеца на карантината. Този доклад също изтъква, че колкото по-бързо се наложат ограниченията, толкова повече са спасените от фатален изход.

Вирусът „изяде“ ¼ от богатството на шефа на Реал Мадрид

Ако карантината не бе въведена през март, до 14 май жертвите от коронавирус в Испания щяха да достигнат 31 000 души, в сравнение с 27 000, официално съобщени на тази дата. Ако обаче ограниченията са били приложени по-рано, броят на смъртните случаи би бил значително по-малък, сочи анализът.

Нови сблъсъци срещу антивирусните мерки избухнаха в Испания

„Ефективността на карантината в Испания беше значително по-ниска, отколкото ако тези мерки бяха приложени седмица по-рано,“ каза Александър Лудвиг, икономист и един от водещите в проучването.


Той добави: „В регионите, които са били в по-начален етап от епидемията към момента на влизане в сила на ограничението, мерките са по-ефективни, отколкото в регионите, където епидемията беше в по-напреднал етап."

Превод и редакция: DarikNews