Норвежките изследователи, използващи георадар, откриха кораб в провинция Мьоре ог Ромсдал, чиято възраст може да бъде хиляда или повече години, което съответства на ерата на викингите, според норвежкото издание VG, цитирано от РИА Новости.

"Археолозите са открили следи от кораба с помощта на георадар и предполагат, че по възраст той може да съответства на епохата на викингите или дори да е по-стар", се казва в публикацията.

Археолози намериха лампи на 1500 г. при разкопки в Турция

„Тази находка може да има национално и международно значение“, заяви Ула Елвестуен, министър на климата и екологията. Корабът е открит по време на картографирането на района на остров Едой. Според историците подобна констатация може да докаже важната роля на тази област в историята.

Мумия на голямо животно беше открита в Египет

"Рано е да се правят предположения за възрастта на кораба, но знаем, че е на повече от 1000 години", се цитират думите на археолога Кнут Пааше.


Отбелязва се, че преди около година, използвайки същата технология, в близост до град Халден е открит още един кораб и археолозите се надяват, че използването на проникващ в земята радар ще допринесе за други находки в бъдеще.

 
Агенция "Фокус"