Израелската гранична полиция е задържала силово дългогодишен кореспондент на сателитния телевизионен канал "Ал Джазира". Жената е задържана, докато отразявала събитията в квартал на Ерусалим, в който десетки палестински семейства са набелязани за изгонване от еврейски заселници, предаде Асошиетйед прес.

Гивара Будейри беше освободена снощи, няколко часа след като беше задържана от гранична полиция в квартал "Шейх Джара", където тя била с бронежилетка с надпис "Преса". "Ал Джазира" заяви, че полицията е унищожила техника на оператор на канала.

Будейри е със счупена ръка и днес е останала под лекарско наблюдение в болница "Хадаса" в Ерусалим, каза Уалид Омари, ръководител на кореспондентското бюро на "Ал Джазира" в Ерусалим.

Будейри редовно прави репортажи от "Шейх Джара", каза Омари.

Тя отразявала седящ протест на палестинци на мястото. Омари каза, че израелската гранична полиция поискала документите й за самоличност, а тя предложила шофьорът на репортерския екип да ги донесе от колата. Омари каза, че органите на реда отказали да й позволят да ги вземе и вместо това започнали да крещят и да я блъскат. В един момент полицаите й сложили белезници и я вкарали в автомобил на гранична полиция.


Качени в интернет кадри показват Будейри окована в белезници и заобиколена от служители на граничната полиция. Докато стиска здраво с ръце лаптопа си, тя се чува да крещи: "Не пипайте, достатъчно, достатъчно".

Омари заяви, че Будейри притежава акредитация от израелската правителствена пресслужба.

Израелската полиция каза, че Будейри е задържана, след като е била помолена да удостовери самоличността си, отказала е и изблъскала полицай.

Орен Зив, оператор на мястото, каза, че към момента на случая, който станал станал в 19.00 часа и траял секунди, протестът на палестинците бил приключил. Полицаите не изчакали Будейри да се легитимира. Отвели я в чакащ автомобил на гранична полиция със затъмнени прозорци, в който тя била поставена на задната седалка заедно с жени полицейски служители.

Временният генерален директор на "Ал Джазира" Мостефа Суаг осъди полицейските действия. "Систематичните действия, насочени срещу наши журналисти, са в пълен разрез с всички международни конвенции", каза той.

"Те нападат журналистите в Източен Ерусалим, защото не искат те да продължат да отразяват ставащото в "Шейх Джара", заяви Омари.

Напрежението в "Шейх Джара" разпали размирици, продължили със седмици, и допринесе за ибухването на война между Израел и Хамас, след като на 10 май ислямистката групировка изстреля няколко ракети по Ерусалим, позиционирайки се като защитник на палестинските права в свещения град.

Войната, при която загинаха 254 души в Газа и 12 в Израел, приключи на 21 май. Общо бойците от Газа изстреляха над 4000 ракети по Израел, а Израел бомбардира стотици цели в Газа, за които заяви, че са свързани с екстремисти.

Ден след арестуването на Будейри, израелската полиция е арестувала в "Шейх Джара" и палестински протестен водач. За ареста на Муна ал Курд потвърди нейният баща Набил. По думите му тази сутрин голям брой израелски полицаи са щурмували дома на семейството "по варварски начин" и са поискали да арестуват 23-годишната Муна и 22-годишния й брат. Полицията засега не е отговорила на запитване на Асошиейтед прес за коментар.
БТА