Израелската полиция започна разследване на действията по време на погребението на журналист

Началникът на полицията в Израел разпореди разследване на действията на полицаите по време на погребението на журналистката Ширин Абу Аклех, след като те се нахвърлиха върху шествието и пребиха няколко от участниците в него, което предизвика масово възмущение.

Журналистка от „Ал Джазира“ е убита при операция на израелската армия в Западния бряг
 

Хиляди опечалени изпълниха Стария град на Йерусалим в петък за погребението на 51-годишната репортерка на "Ал Джазира", която беше убита два дни по-рано по време на израелско нападение в окупирания Западен бряг.


Телевизионни кадри показаха как носещите ковчега се опитват да предотвратят падането му на земята, докато полицаи с палки се нахвърлят върху тях, отнемайки палестинските знамена.
 

"Комисарят на израелската полиция в координация с министъра на обществената сигурност нареди да се проведе разследване на инцидента", се казва в изявление на полицията. Тя е координирала организацията на погребението със семейството на журналиста, но "бунтовниците са се опитали да саботират церемонията и да навредят на полицията", се казва в него.

"Както при всеки оперативен инцидент и при инцидент, при който полицейски служители са били изложени на насилие от страна на бунтовници и при който впоследствие полицията е използвала сила, израелската полиция ще разгледа събитията, които са последвали по време на погребението", се твърди в изявлението.

Но Антун Абу Аклех - брат на убитата журналистка, заяви, че "не е имало споразумение между нас и полицията", която е попитала семейството колко души се очаква да присъстват на погребението.
 

ООН: Убийството на палестински журналист е потенциално военно престъпление

"Ние им дадохме броя на участниците и маршрута на погребението и ето какво се случи", каза той пред АФП. "Казахме на полицията, че това е национално погребение и не е погребение на семейство Абу Аклех, а погребение на целия палестински народ."


Инцидентът беше последван от осъдителни реакции. Министерството на външните работи на Испания нарече "напълно неприемливи" сцените, показващи "непропорционално използване на насилие от израелската полиция" по време на погребението.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок изрази дълбокото си възмущение от това, че "погребалната церемония не е могла да се проведе в мир и достойнство".

Фондацията на покойния южноафрикански архиепископ Дезмънд Туту, носител на Нобелова награда за мир, заяви, че "нападението на полицията над носещите ковчега" "поразително напомня за жестокостта" по време на погребенията на активисти за борба с апартейда.

В петък държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че САЩ са "дълбоко обезпокоени от кадрите, в които се вижда как израелската полиция нахлува на погребалната процесия".
 


Европейският съюз осъди това „ненужното използване на сила“ от страна на полицаите.

Абу Аклех, високоуважаван репортер, беше простреляна в главата в сряда близо до бежанския лагер Дженин в северната част на Западния бряг. Тя е носела каска и бронежилетка с надпис "Press".
БТА