Възможно е хакери да са получили достъп до мрежите на Министерството на енергетиката и Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ, съобщи Politico, позовавайки се на информирани източници.

Подозрителна дейност е засечена в мрежите на някои звена на посочените отдели, включително на Националната лаборатория в Лос Аламос, която провежда секретна работа по ядрени оръжия, се казва в съобщението.

Националната администрация по ядрена сигурност на САЩ не е била засегната от кибератаките в мрежата на Министерството на енергетиката на САЩ, заяви говорителят на Министерството на енергетиката Шайлин Хайнс, цитирана от Ройтерс.

„Разследването показа, че зловредният софтуер е само за бизнес мрежи и не засяга изпълнението на основните функции за национална сигурност, включително Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ“, каза Хайнс.


И докато сегашният държавен глава Тръмп мълчи, то новоизбраният президент Джо Байдън, който встъпва в длъжност след малко повече от месец, заяви в изявление, че атаките са "повод за голяма загриженост" и се ангажира да накара да си платят „отговорните за подобни злонамерени атаки".

„През последните дни научихме за това, което изглежда е огромно нарушение на киберсигурността, засягащо потенциално хиляди жертви, включително американски компании и субекти на федералното правителство“, каза Байдън. „Инструктирах моя екип да научи колкото се може повече за това нарушение, аз и избраната за вицепрезидент Харис сме благодарни на държавните служители в кариерата, които информираха екипа ни за техните констатации и които работят денонощно, за да отговорим на тази атака. "

По-рано американските разузнавателни агенции съобщиха, че компютърните мрежи на федералното правителство на САЩ отдавна са обект на кибератаки.

Преди това Ройтерс, позовавайки се на източници, съобщи, че група хакери, подкрепени от чуждестранно правителство, са успели да получат достъп до системата на Министерството на финансите на САЩ и Националната администрация за телекомуникации и информация и да откраднат техните данни.

Освен това се твърди, че Министерството на вътрешната сигурност на САЩ би могло да бъде хакнато. Вестник Washington Post, позовавайки се на свои анонимни източници, съобщи, че руски хакери вероятно стоят зад атаката. Москва нарече обвиненията на американските медии неоснователни.

Превод и редакция: DarikNews