Новина с 30-годишна давност предизвика сензация в Германия.

В началото на 80-те години тогавашният канцлер Хелмут Кол възнамерявал да изпрати обратно в родината им половината турски гастарбайтери.

Това става ясно от стенограма на разговорите Кол-Тачър в Бон, обнародвана 30 години по-късно от националния архив на английското правителство.

Класифицираната информация, публикувана след изтичането на 30-годишния период на секретност, се съдържа в бележките на личната секретарка на Маргарет Тачър, която е написала през 1982 година: "Канцлерът Кол заяви, че е необходимо в следващите четири години да бъде намален броят на турците в Германия с 50 процента, защото не е възможно страната да интегрира толкова много турци".

По време на разговорите с Маргарет Тачър, Хелмут Кол открито е заявил, че турските имигранти създават проблеми, мнозина работят нелегално, не искат да се интегрират или не са в състояние да направят това, не знаят немски, мнозина уреждат браковете на децата си, и докато Германия няма проблеми с интеграцията на португалци, италианци, с турците е трудно, защото са друга култура.



Това изявление на Хелмут Кол предизвика сензация днес, защото той публично никога не се е обявявал за прогонването на стотици хиляди турци от Германия, допълва БГНЕС. 100 хиляди от тях обаче се възползваха тогава от предложената сума от 10 хиляди германски марки за всеки турчин, който напусне Германия.