Организация с нестопанска цел в Бруклин, Ню Йорк, предоставя безплатни уроци по плуване и обучение по безопасност на водата на младежи от общности с недостатъчно възможности, с надеждата да предотврати инциденти и да даде възможност на повече деца просто да се насладят на един ден в басейна, предаде VOA/Voice of America.

Киара Найт работи по тази програма за плуване в Бруклин, Ню Йорк, за втора година. Тя е твърдо решена да преодолее всички страхове от водата след ужасяващо преживяване в детството.

„Бях на косъм от това да се удавя, затова баща ми смяташе, че е необходимо да бъдем включени в уроци по плуване. Но знаете, че уроците по плуване струват пари, а това е безплатно“, споделя Найт.

Найт, 21-годишнa нюйоркчанка, участва в шестседмична интензивна програма, организирана от „Rising Tide Effect“ - организация с нестопанска цел, която предлага безплатни уроци по плуване на общности с недостатъчно развити възможности в Ню Йорк.


По данни на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) от 2020 г. до 2022 г. всяка година около 500 души повече са починали от удавяне в сравнение с 2019 г.

„Това ми разбива сърцето. Болно ми е, че хората умират“, казва Кейт Краузе, основател на Rising Tide Effect.

Учениците на Кейт харесват това, че нейната програма ги подготвя не само за плуване в басейна, но и за подводните течения и други опасности, свързани с истинския океан.

„Във вторник и сряда плуваме тук, в басейна, а в четвъртък отиваме на плажа, за да се научим да караме сърф и други неща и да се научим как да бъдем устойчиви на океанската вода вместо на водата в басейна, защото басейнът и океанът са две различни неща“, казва Джесика Ромен, една от участничките в програмата.

Световната здравна организация към ООН твърди, че средно на всеки час в света 26 души умират от удавяне.

„Смятам, че една от причините за липсата на ангажираност с проблема с удавянията до момента е просто защото не е широко разпространено знанието, че удавянията са толкова голям проблем и колко лесно предотвратими са“, казва Дейвид Меддингс, който работи със Световната здравна организация.

За Киара Найт опитът ѝ в Rising Tide Effect е свързан не само с подобряване на плуването, но и с усвояване на важни житейски умения.

„Когато си тук, ти се отварят много възможности. Получаваме сертификати за CPR и първа помощ. Не са много онези от нас, (които) могат да получат това в днешно време, без да се налага да плащат пари“, казва Найт.

CDC съобщава, че удавянията са водещата причина за смърт сред децата на възраст от 1 до 4 години. Според Фондацията за плуване на САЩ близо 80 % от децата в домакинства с ниски доходи имат малки или никакви умения за плуване.

„Смятам, че много от младежите, особено тези в нашите групи, които идват от квартали, в които има насилие с оръжие, трябва да имат достъп до това. И ако те могат просто да изпитат радостта в басейна така, както го правя аз, както го правят моите колеги, тогава може би ще искат да се занимават с кариера, свързана с водата“, обяснява Краус.

И точно това планира да направи Джесика.

“ Сега наистина мисля да стана спасител следващото лято“.

А Киара Найт казва, че в бъдеще би искала да учи децата да плуват.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA