В Париж откриха XXXIII Летни олимпийски игри. За първи път в историята церемонията не се проведе на стадион. Вместо това домакините избраха традиционният парад на атлетите да се проведе по река Сена и сътвориха фамозен спектакъл. История, изкуство, мода, спорт, музика, танци, забавления, Мона Лиза - Франция даде всичко, което има.
 



Официален старт на Игрите даде френският президент Еманюел Макрон. След това легендарният футболист Зинедин Зидан предаде олимпийския огън на Рафаел Надал, който го качи на лодка заедно с лекоатлета Карл Люис, румънската гимнастичка от миналото Надя Команечи и Серина Уилямс.
 



От там факелът попадна в ръцете на френски спортисти от различни поколения, сред които имаше и параолимпийци. Те притичаха разстоянието от брега на Сена, покрай Лувъра, под Триумфалната арка, до градините на двореца Тюйлери.

Пред Тюйлери под формата на балон с горещ въздух най-сетне Мари-Жозе Перек и Теди Ринер запалиха жертвеника на Олимпийските игри в зрелищна огнена церемония.






Балонът с олимпийския жертвеник полетя в дъждовното парижко небе под звуците на Hymne A L'Amour на Едит Пиаф. За да изпълни песента на сцената се завърна Селин Дион, която се бори с тежко заболяване, заради което преди няколко години се наложи да спре да пее.


Макрон и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах поздравиха зрителите от площад Трокадеро, докато фойерверки в цветовете на френското знаме - синьо, бяло, червено - озариха моста Аустерлиц.
 


По традиция гръцката делегация даде старт на парада на атлетите.
 



Организаторите нямаха късмет с времето. През цялата церемония по откриването, продължила над четири часа, над Париж валя проливен дъжд. Той обаче само добави нотка драматизъм към спектакъла от музика, светлина и танци.
 


За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят. От българска страна там са президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, които бяха посрещнати от френския президент Еманюел Макрон на прием в Елисейския дворец.
 


Българската олимпийска делегация мина по река Сена по време на откриващата церемония на Игрите в Париж. Водени от знаменосците Станимира Петрова и Любомир Епитропов, българските спортисти поздравиха публиката край бреговете на реката от своята лодка.
 


Организаторите до последно запазиха в тайна най-важните детайли от церемонията, включително кои ще бъдат изпълнителите и кой ще запали олимпийския огън.
 


На сцена край Сена по-рано пя Лейди Гага, която в последните дни беше забелязана в Париж.
 



Около 7000 спортисти да преминаха 6-километровия маршрут по реката на борда на 94 лодки по Сена. Освен това, парижката река ще бъде домакин на част от плувните състезания, като за целта организаторите положиха големи усилия в последните години, за да я изчистят до нива, годни за плуване.
 


Избраният маршрут започна при моста Аустерлиц и завърши край Айфеловата кула, където беше запален олимпийският огън.
 


Българската делегация включва 45 спортисти в 16 различни спорта, което е леко увеличение спрямо Олимпиадата в Токио преди три годни, когато имахме 42-ма спортисти в 14 спорта. Знаменосци на България ще бъдат боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. По традиция най-големите надежди на България за медали идват от художествената гимнастика, щангите, борбата и бокса.
 


В Париж ще участват 10 714 спортисти от 206 олимпийски комитета, като за първи път тяхната бройка е поравно разделена между мъже и жени. Те ще се борят за общо 329 комплекта медали в 32 спорта. Във френската столица дебют на олимпиада ще направи брейкденсингът. Освен в Париж, състезания ще се проведат в още 16 града, както и на остров Таити в Тихия океан, където ще бъдат битките в сърфинга.
 



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня