Бойците на групировката "Ислямска държава" разработват своя социална медийна платформа, за да не бъдат засегнати от мерките на службите за сигурност срещу техните комуникации и пропаганда, заяви директорът на полицейската служба на Европейския съюз Роб Уайнрайт, цитиран от Ройтерс.
 
Уайнрайт каза, че новата онлайн платформа е била разкрита при 48-часова операция срещу екстремизма в интернет миналата седмица.
 
Въоръжените сили на Германия отбиват хиляди кибератаки на ден

"При тази операция беше разкрито, че сега ИД разработва своя собствена социална медийна платформа, своя собствена част от интернет, за да осъществява своя дневен ред", каза той на конференция по сигурността в Лондон.
 
Според него това "показва, че поне някои членове на ИД продължават да проявяват новаторство в тази област".

 
При координираната от Европол операция срещу материали на ИД и Ал Кайда са били установени над 2000 примера за онлайн екстремистка пропаганда в 52 социални медийни платформи. В акцията са участвали служители от САЩ, Белгия, Гърция, Полша и Португалия.
 
Тилърсън иска НАТО да се бори срещу ИД в интернет

Технологичните фирми като "Фейсбук" и "Гугъл" са подложени на все по-голям политически натиск да положат повече усилия за противодействие на разпространението на екстремистки материали в интернет и да направят по-трудно за групировки като ИД да общуват чрез кодирани услуги, за да не бъдат засечени от службите за сигурност.
 

Уайнрайт обаче каза, че със създаването на своя услуга ИД отговаря на съгласувания натиск, упражняван от разузнавателните служби, полицейските сили и технологичния сектор, и се опитва да намери начин да го заобиколи.
 
"Ние със сигурност доста ги затрудняваме да действат в това пространство, но все още виждаме да се публикуват такива ужасни видеоматериали и да се осъществяват значителни комуникации в интернет", заяви той и добави, че не знае дали ще бъде по-трудно от техническа гледна точка да бъде срината платформата на ИД.
 
"Таймс": "Уикилийкс" помага на терористи и неприятелски държави, твърдят висши разузнавачи

Уайнрайт каза също, че според него сътрудничеството между Великобритания и ЕС в сигурността ще продължи след излизането на страната от общността въпреки предупрежденията на Лондон, че може да напусне Европол и да спре да споделя разузнавателни данни, ако не постигне споразумение за раздяла с блока.
БТА