Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново нападна словесно германския канцлер Ангела Меркел. В реч, излъчена по телевизията, Ердоган обвини Меркел, че прилага „нацистки мерки“, предава АФП.

Ердоган: Духът на фашизма се шири по улиците на Европа

„В момента прилагаш нацистки мерки“, каза турският президент, използвайки неучтива форма. Ердоган реторично попита срещу кого са тези мерки и отговори, че те били срещу неговите "турски братя, граждани на Германия и министрите“. Министри от турския кабинет правят визити в Европа, за да агитират за положителен отговор на референдума за конституционните промени през април, които биха увеличили президентските правомощия.
 
Меркел заяви, че няма да си разменя провокации с Турция
 

"Когато ние ги наричаме нацисти, те се обиждат и се обединят заедно в солидарност“, посочи Ердоган.

Ердоган обвини Меркел, че подкрепя терористи

По неговите думи кризата в отношенията с Европа през последните дни "показа, че една нова страница е била отворена в продължаващата борба срещу нашата страна“.

Напрежението между Запада и Турция възникна след отмяната на митинги в няколко европейски града, целящи да агитират турските общности за положителен глас на общественото допитване на 16 април за разширяване на правомощията на президента.

Юнкер: Връщането на смъртната присъда в Турция затваря врата й към ЕС

Междувременно Реджеп Ердоган заговори за връщане на смъртното наказание в Турция след референдума, повод за което е неуспешния опит за преврат от 15 юли миналата година. Този ход обаче би се оказал пречка за присъединяване към ЕС.

Фокус, БГНЕС