Германският канцлер Ангела Меркел
Германският канцлер Ангела Меркел / БГНЕС, архив
Ангела Меркел окачестви като "абсурдни" обвиненията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, според когото германската канцлерка "подкрепя терористи", заяви тази вечер нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес.

Ердоган обвини Меркел, че подкрепя терористи

анцлерът няма намерение да участва в конкурс по провокации", заяви Зайберт. "Тези обвинения са очевидно абсурдни", каза Зайберт в кратко писмено изявление, публикувано на фона на бурно напрежение между Анкара и няколко европейски страни.

Ангела Меркел изрази „солидарност“ с Холандия

"Г-жо Меркел, защо укривате терористи в страната си?", каза Ердоган в интервю за турската телевизия "А Хабер", в което твърди, че Анкара е изпратила в Берлин досиетата на 4500 предполагаеми терористи, но Германия не реагирала по никакъв начин.

"Г-жо Меркел, вие подкрепяте терористи", заяви той.

Чавушоглу: Германия да реши дали Турция е приятел или враг

Турция обвинява Германия, че дава убежище на кюрдски активисти и лица, издирвани във връзка с неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 година. Ердоган разкритикува Меркел и за подкрепата й за холандския премиер Марк Рюте, след като Холандия отказа да допусне турски министри да агитират на нейна територия за предстоящия референдум за засилване на президентските правомощия в Турция.

Германските власти също възпрепятстваха миналата седмица провеждането на такива срещи, което разгневи Анкара.
БТА