Коментарите му идват ден, след като турският парламент ратифицира споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и въоръжените сили
Президентът Реджеп Тайип Ердоган в неделя обеща, че Турция ще увеличи военната подкрепа за Либия, ако е необходимо, и ще прецени всички възможности.

Коментарите му идват ден, след като турският парламент ратифицира споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и въоръжените сили, подписано между Анкара и Триполи миналия месец.

"Ние ще оценим всички видове военна подкрепа, включително наземни, морски и въздушни варианти, ако е необходимо", каза Ердоган по време на реч в северозападната провинция Кочаели.
Въпреки че Ердоган е заявил, че Турция е готова да изпрати войски в Либия, правителството трябва да търси отделен мандат от турския парламент, за да изпрати сили да се бият там.


Турция подкрепя признатото от ООН правителство за национално споразумение (ПНС) със седалище в Триполи в борбата срещу силите на Халифа Хафтар в източна Либия.

Хафтар е подкрепян от Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства, страни, с които Турция има напрегнати или ограничени отношения.

Ердоган: Ще отговорим подобаващо на САЩ, ако ни наложат санкции за „Турски поток“

Силите, верни на Хафтар, заявиха в събота, че са заловили турски кораб, за да претърсят товара му, но Анкара не направи официален коментар на това твърдение.

Турция беше критикувана заради сделката с Либия и отделно споразумение за морска юрисдикция, също подписано през ноември.

Част от сделката определя морска граница между двете страни, за която Гърция казва, че не взема предвид остров Крит.

Ердоган в неделя обаче заяви, че Турция няма да "направи крачка назад" от никое споразумение с Либия, въпреки противопоставянето на Гърция и Кипър относно морските граници.

„Тези, които са против нас, нямат осведоменост за правата, закона, справедливостта, етиката или милостта“, добави той.