Португалските пожарникари успяха днес да спрат разпространението на два пожара, които от няколко дни бушуват в гори и тревисти местности. Централната част на страната е в състояние на "повишено внимание" заради риск от пожари, които може да възникнат заради изключително високите температури, предаде Франс прес. 

Най-сериозното огнище още от четвъртък се намира в района на Оурем, където са мобилизирани около 600 пожарникари. Огънят беше овладян тази сутрин, след като изгори 3000 хектара с растителност, заяви говорител на португалската Гражданска защита, цитиран от АФП. Пламъците унищожиха две къщи и множество селскостопански постройки. Ранени са осем души, от които седем пожарникари и един полицай. 35 души пък са се оплакали от вдишване на дим, но на тях е била оказана помощ на място, съобщи комисар Педро Араужу.

Португалия се бори с горски пожари в условията на суша и жега


Пожарът, започнал в петък в съседната община Помбал, също е ограничен днес, въпреки че повече от 300 пожарникари остават на място, в случай че пламъците отново се разпалят. На сайта на Гражданска защита засега не се съобщава за други сериозни огнища, които могат да представляват опасност. Това обаче се очаква да се промени в близките дни, тъй като прогнозата е, че температурите в Португалия ще продължат да се покачват.

На някои места днес температурите достигнаха вече 44 градуса по Целзий, а португалската метеорологична служба издаде оранжев код за утре и сряда за опасни горещи.


По-голямата част от страната ще се сблъска също с феномена на "тропическите нощи" с температури над 20 градуса през нощта. 

Заради тези прогнози и опасността от пожари в селските райони португалското правителство обяви "състояние на повишено внимание" до петък с цел да увеличи мобилизацията на службите за защита и да разшири ограниченията, които те могат да налагат. Междувременно Лисабон поиска от Европейския съюз да активира своя Механизъм за обща гражданска защита, благодарение на което в неделя в страната бяха изпратени два испански противопожарни самолета.