Членът на партия "Справедлива Русия" Генадий Гудков заяви, че ще обжалва във Върховния съд на страната днешното решение на Държавната дума да го лиши от депутатски мандат, съобщиха руски медии.

С 291 гласа "за", 150 "против" и трима "въздържал се" 450-местната долна камара на руския парламент отне мандата на Гудков заради извършване на бизнес в разрез със статута на депутат. Генадий Гудков отхвърли обвиненията на Следствения комитет на Русия и заяви, че кампанията срещу него е "политическо отмъщение".

Още преди да бъде гласувано решението за отстраняването му от Думата, Генадий Гудков каза пред журналисти: "Няма да се лиша от удоволствието да накарам нашата власт да тича и да гълта праха по съдилища. Защото отначало те ще отидат в наш съд, а после - в европейския", посочва ИТАР-ТАСС. По думите на ексдепутата той ще се обърне към Върховния съд на Русия не за да му бъде възстановен депутатският мандат, а за да покаже "негодността на Държавната дума", допълва агенция Интерфакс, цитирана от БТА.

АП отбелязва, че 56-годишният полковник от запаса Генадий Гудков е работил в КГБ от 1981 до 1992 г. и след това във Федералната служба за сигурност до 2001 г., когато става депутат. Първоначално членува в прокремълската партия "Единна Русия", но през 2007 г. преминава в "Справедлива Русия". Гудков бе активен участник в протестите срещу измамите на парламентарните избори през декември и след това в демонстрациите с настояване за оставка на президента Владимир Путин, също бивш офицер от КГБ.