Бившият италиански премиер Силвио Берлускони увери, че няма да се кандидатира за премиерския пост на Италия и че ще продължи да подкрепя кабинета на Марио Монти, пише вестник "Кориере дела сера".

Берлускони обаче подчерта, че ще остане лидер на основаната от него партия Народ на свободата. Тези уверения Берлускони направи в интервю за руския вестник "Комсомолская правда".

Бившият премиер посочи, че ще работи за институционални реформи в родината си, които ще дадат повече права на правителството, което сега търпи ветото на левите магистрати. Като пример Берлускони посочи, че италианските магистрати са наложили вето на 241 предложени от кабинета му закона чрез сезиране на Конституционния съд.

В интервюто Берлускони изразява подкрепа за Владимир Путин, когото нарича невероятен и скромен човек, който проявява голяма човечност и чувствителност, предава БТА. Бившият премиер подчертава, че Путин е изиграл водеща роля за развитието на страната си, като е извел Русия от тоталитаризма към демокрацията - трудно начинание, изискващо време.



В тази връзка вестник "Кориере дела сера" посочва, че Берлускони е дал интервюто за руското издание преди изборите в Русия, на които спечели Путин. Берлускони и Путин са приятели от дълго време.