Москва не е съгласна с оценките на ПАСЕ и ОССЕ за изборите
Москва не е съгласна с оценките на ПАСЕ и ОССЕ за изборите / снимки: Reuters

Москва не е съгласна с оценките на ПАСЕ и на ОССЕ за руските президентски избори и предлага да се изработят единни стандарти за мониторинг на избори. Това заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, предаде ИТАР-ТАСС.

Говорителят каза, че Москва е изпълнила задълженията си, като е поканила на изборите наблюдатели от различни структури и им е създала условия за успешна работа. На президентските избори в Русия е имало почти 700 наблюдатели от 56 страни и 7 международни организации. Общият извод на всички международни мисии не поставя под съмнение легитимността на изборите и това, че те са отговаряли на признатите стандарти, отбеляза Лукашевич.

Той каза обаче, че предварителният отчет на общата мисия на ОССЕ и на ПАСЕ съдържа някои "предубедени и спорни оценки", с които руската страна не може да се съгласи. ЦИК внимателно ще разгледа забележките на тази мисия, обеща говорителят на руското външно министерство.

Руските президентски избори, на които в неделя Владимир Путин беше избран отново за президент, са пародия на демокрацията, заяви кандидатът за президентската номинация на американските републиканци Мит Ромни, цитиран от Франс прес.

"Светът стана свидетел в Русия на пародия на демокрацията", подчерта Ромни и разкритикува администрацията на президента Барак Обама затова, че е поздравила руснаците след вота, предава БТА. Според Ромни Вашингтон трябваше да осъди очевидните манипулации и възпрепятстването на медиите, белязали този вот.

Москва не е съгласна с оценките на ПАСЕ и ОССЕ за изборите
netinfo

В писмо до Владимир Путин, от своя страна, френският президент Никола Саркози го поздрави за изборната победа и изрази надежда за укрепване на отношенията между Русия и Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Изразявам най-искрено пожелание да продължите настойчиво работата си за демократична и икономическа модернизация, на която, в съответствие с изразената от руския народ воля, желаете да посветите новия си мандат," се казва в писмото.

Премиерите на Великобритания и Турция Дейвид Камерън и Реджеп Ердоган също поздравиха премиера на Русия Владимир Путин с избирането му за президент, съобщи неговият говорител Димитрий Песков, предава РИА "Новости" .

Той добави, че Путин е бил поздравен за изборната си победа и от президента на Венецуела Уго Чавес. По данни на ЦИК след обработване на всички протоколи от избирателните секции в Русия, настоящият премиер на Русия е събрал 63,60% от гласовете, печелейки изборите на първи тур.

Москва не е съгласна с оценките на ПАСЕ и ОССЕ за изборите
netinfo

В интервю бившият премиер на Италия Силвио Берлускони изрази подкрепата си за Владимир Путин, когото нарече невероятен и скромен човек, който проявява голяма човечност и чувствителност. Бившият премиер подчерта, че Путин е изиграл водеща роля за развитието на страната си, като е извел Русия от тоталитаризма към демокрацията - трудно начинание, изискващо време.

В тази връзка вестник "Кориере дела сера" посочва, че Берлускони е дал интервюто за руското издание преди изборите в Русия, на които спечели Путин. Берлускони и Путин са приятели от дълго време.

Европейският съюз се надява на по-тясно взаимодействие с Русия по сирийския въпрос, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Катрин направи това изявление на пресконференция в столицата на Финландия, където е на двудневно работно посещение. "Сега, когато изборите в Русия вече минаха, е важно Москва да бъде убедена в необходимостта да работи в Съвета за сигурност на ООН по този въпрос. Примирителната позиция няма да се увенчае с успех", каза тя. Аштън подчерта, че усилията за резолюция на Съвета за сигурност за Сирия ще продължат.

През мандата на новоизбрания президент Русия ще запази позитивния си курс спрямо САЩ, увери от своя страна заместник-външният министър на федерацията Сергей Рябков, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Нямаме никакви съмнения, че ще бъде запазена приемствеността във външната политика по американското направление. Всичко постигнато през последните години се прави на консенсусна вътрешноруска основа", каза Рябков.

Всички решения във връзка с контрола върху въоръженията и присъединяването на Русия към Световната търговска организация например бяха приемани с участието на избрания президент - премиера Владимир Путин, отбеляза високопоставеният дипломат. Рябков прикани "да не бъдат преувеличавани едни или други значения в риториката в рамките на трудните дискусии между Вашингтон и Москва по редица кризисни ситуации". "Тук няма никакъв предизборен подтекст", заяви той.

"Терминът рестартиране е предложен от американците. Имахме съмнения по повод семантиката на термина, без обаче да храним илюзии, че бъдещето на отношенията винаги ще е безоблачно", посочи Рябков. По време на "рестартирането" не бяха избегнати вълнови колебания в отношенията между Русия и САЩ, а сега двете страни "трябва да ги опазят от такива колебания", подчерта дипломатът.

Москва потвърждава, че желае да развива съвместна дейност със САЩ, и "никакви преоценки на ценностите, никакви преразглеждания на тази нагласа няма да има", изтъкна Рябков. "Според нас, САЩ също вероятно имат интерес от конструктивни отношения с Русия. Макар че в предизборната година в САЩ тези отношения няма лесно да издържат някои изпитания на якост", добави Сергей Рябков.

Москва не е съгласна с оценките на ПАСЕ и ОССЕ за изборите
netinfo