Германското правителство огласи решението си да превърне 62 неизползвани отдавна военни бази в природни резервати за орли, кълвачи, прилепи и бръмбари.

Министърът на екологията Барбара Хендрикс каза по този случай: „Използваме историческа възможност в конверсията - много райони, в които по-рано влизането беше забранено, вече не са ни необходими за военни нужди. Имаме късмет, че сега сме в състояние да върнем тези места на природата”.

Общо базите заемат площ от 310 000 декара. С прибавянето и на тези площи към територията в Германия, на която е защитен дивия живот, тя ще се увеличи с една четвърт.

След като обсъди идеята за превръщането територията на старите бази в недвижими имоти, подлежащи на продажба, правителството в Берлин реши да направи вместо това приятелски жест към природата. Това ще се превърне в още една стъпка по посока на Европейския зелен пояс (ЕЗП). 



Говорител на ЕЗП заяви пред в. „Индипендънт”: „По време на отдалечеността на нечовешки укрепените граници по време на желязната завеса природата беше в състояние да се развива почти необезпокоявана. Днес ЕЗП е екологична мрежа, простираща се от Баренцово до Черно море”.

Източник: БГНЕС