Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун разговаря по телефона с избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп и го поздрави с победата, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на световната организация.

Генералният секретар на ООН изразил увереност, че световната организация и Съединените щати ще запазят своите традиционно здрави връзки и ще си сътрудничат за постигане на мир, сигурност и устойчиво развитие и спазване на човешките права в целия свят.

По-рано Бан Ки-мун изрази увереност, че като президент на САЩ Доналд Тръмп ще се държи и ще действа много по-различно отколкото по време на кампанията за изборите, предаде Франс прес.

Тръмп обмисля да запази части от здравната реформа на Обама

В интервю за агенцията Бан каза, че иска да се срещне с Тръмп преди да се оттегли от поста на 31 декември. На първо време се надявам да говоря с него по телефона, да го призова Съединените щати да продължат да "работят за благото на човечеството" и да сътрудничат с ООН, отбеляза той.



"(Доналд Тръмп) направи много обезпокоителни изявления, но аз съм сигурен, че ще разбере важното значение, тежестта и неотложността на (Парижкото споразумение за климата)", каза Бан Ки-мун.

По време на кампанията за президентските избори в САЩ Тръмп се обяви за сближаване с Русия, заплаши да намали вноската на страната си в ООН и обеща да оттегли страната от международния договор за борба с глобалното затопляне, припомня АФП.

Какво си казаха Обама и Тръмп в Овалния кабинет?

"Вече съм чувал този тип предизборна реторика в много държави, не само в Съединените щати. Така че не съм особено обезпокоен от онова, което се говори по време на кампании", коментира Бан.

Той изрази увереност, че САЩ ще продължат да играят водеща роля в света и при Доналд Тръмп.

Външната политика на Съединените щати не се е различавала кой знае колко при различните президенти след Втората световна война, отчете генералният секретар на ООН.

Източник: БТА