Тръмп обмисля да запази части от здравната реформа на Обама
Тръмп обмисля да запази части от здравната реформа на Обама / БГНЕС, архив

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви пред вестник "Уолстрийт джърнъл", че обмисля да запази части от здравната реформа, извършена от сегашния държавен глава Барак Обама, предадоха световните агенции.

В първото си интервю, откакто спечели президентските избори във вторник, Тръмп обясни, че важна причина за промяната в позицията му за пълно отменяне на Закона за достъпно здравеопазване е била вчерашната му среща в Белия дом с Обама. Президентът демократ предложил на своя наследник, избран като кандидат на републиканците, да запази части от нормативния акт.

"Казах (на Обама), че ще прегледам предложенията му, и от уважение към него ще направя това", заяви Тръмп пред "Уолстрийт джърнъл".

Какво си казаха Обама и Тръмп в Овалния кабинет?

Той уточни, че възнамерява да запази два текста от здравната реформа, която бе вътрешнополитически приоритет номер едно за Обама - забраната застрахователите да отказват да покрият разходите на пациент заради предшестващо състояние и възможността навършили пълнолетие хора да могат да ползват по-дълго време застраховките на своите родители.

По време на кампанията Тръмп нарече приетия през 2010 г. закон "ужасно нещо" и обеща да го отмени изцяло. "Трън в очите" на републиканците, здравната реформа на Обама има за цел да намали броя на американците без медицинска застраховка, въвеждайки субсидирана от държавата система.

Бъдещият президент на САЩ, който ще встъпи в длъжност през януари, каза още в интервюто, че възнамерява да запази работни места в страната, като евентуално наложи мита на стоките, произведени от американски компании, прехвърлили дейността си в чужбина.

Тръмп призна, че не е мислил много по обещанието, което направи по време на предизборната кампания, да назначи специален прокурор, който да разследва неговия основен опонент на изборите, демократката Хилари Клинтън. На първо време мисля как да реша проблемите на САЩ в областта на здравеопазването и заетостта, както и да засилят граничния контрол, а не за това да разследвам скандала с електронната поща на Клинтън, каза той.

Доналд Тръмп имал „страхотна химия“ по време на срещата си с Барак Обама

Тръмп увери, че иска Съединените щати да бъдат страна, в която всички се обичат. Целта ми е да сплотя американците и да реша проблемите на страната, каза той.

Тръмп заяви, че скоро ще проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

По-рано прессекретарят на Путин Дмитрий Песков каза, че руският президент не планира контакт с победителя на президентските избори в САЩ, докато той не встъпи официално в длъжност през януари.

По време на кампанията Тръмп похвали Путин като силен лидер.

Представители на руските власти пък приветстваха изненадващата победа на милиардера. Това предизвика опасения у редица съюзници на Съединените щати, че Тръмп може да се откаже от ангажименти в сферата на колективната отбрана.
Бъдещият президент на САЩ каза в интервюто, че възнамерява да се съсредоточи в Сирия върху борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", а не да се опитва да свали от власт президента Башар ал Асад. "Моята позиция за Сирия се различава от възгледите на много хора", отбеляза той.

Тръмп не даде подробности, но посочи, че вероятно няма да следва политиката на Обама за оказване на подкрепа на т. нар. умерена опозиция.

Източник: БТА